Current Affair of India 2016 – Current Affair August 29th 2016

Current Affair of India 2015 : 1 India has been ranked a lowly 143rd on Global Peace Index for 2015 released by the nonprofit Institute for Economics and Peace. The country which has topped the index is
1) Iceland 2) Norway
3) Sri Lanka 4) Nepal
5) Bhutan

Answer:- 1) Iceland

2 According to a research published by the World Economic Forum, which of the following is the world’s biggest employer which claims over 3.2 mn employees on its roster?
1) Indian Railways 2) McDonald’s
3) Walmart 4) People’s Liberation Army, China
5) US Department of Defense

Answer:- 5) US Department of Defense

3 Mid-sized private sector lender Yes Bank plans to raise money through an ADR issue under its USD 1-bn capital infusion plan next fiscal. The term ADR stands for
1) Associated Depository Receipts 2) Accredited Depository Receipts
3) American Discounted Receipts 4) American Depository Receipts
5) None of these

Answer:- 4) American Depository Receipts

4 Name the Indian spiritual leader who has been conferred with Colombia’s highest civilian award for his contribution to peace issues around the world, particularly in the Latin American country.
1) Ramdev 2) Sri Sri Ravi Shankar
3) Jaggi Vasudev 4) Mata Amritanandamayi
5) None of these

Answer:- 2) Sri Sri Ravi Shankar

5 According to the data provided by the RBI to the Finance Ministry, which bank (with 21.5 per cent assets either bad or have been restructured to save them from turning non-performing assets (NPAs)) leads the NPA list as of now?
1) Punjab National Bank 2) Punjab & Sind Bank
3) United Bank of India 4) Indian Overseas Bank
5) Central Bank of India

Answer:- 3) United Bank of India

6 The Bank of Maharashtra and MUDRA Bank have signed an agreement to finance new entrepreneurs and small businesses. Which of the following is correct about the three categories of loans to be provided by the bank?
1) Shishu – loan of up to Rs 50,000 2) Kishor – loan above Rs 50,000 up to Rs 5 lakh
3) Tarun – above Rs 5 lakh and up to Rs 10 lakh 4) All the above
5) Only 1) and 2)

Answer:- 4) All the above

7 Which of the following countries has shut down its oldest remaining nuclear reactor, Grafenrheinfeld reactor, as part of a move to switch off all its nuclear plants by the end of 2022?
1) France 2) Japan
3) Norway 4) Germany
5) Italy

Answer:- 4) Germany

8 India recalled its envoy Ravi Thapar from which of the following countries after his wife was accused of assaulting help recently?
1) South Korea 2) Australia
3) Sweden 4) New Zealand
5) South Africa

Answer:- 4) New Zealand

9 The supreme court of which of the following countries, recently, ruled that same-sex marriage is a legal right across the country?
1) Ireland 2) Argentina
3) Denmark 4) England
5) US

Answer:- 5) US

10 Which of the following countries has been ranked on top of the Baseline Profitability Index (BPI) 2015?
1) India 2) US
3) China 4) Indonesia
5) Vietnam

Answer:- 1) India