IBPS Question Paper & Answers 27.11.2011 (south Zone ) | Bank Exam QnA Paper Set

IBPS CLERK Exam Date- 27.11.2011 (south Zone ) | IBPS Question Paper & Answers 27.11.2011 (south Zone ) | Bank Exam QnA Paper Set

Are you going to appear in the IBPS exam
or any other bank? Are you planning to appear in any bank exam, then
the exam papers will help you prepare for the exam 1BPS exam or any
other bank in India. Here is the list of securities for each issue of
the bank, which he has done in the past recruitment examination.
 1.Which of the following organisation/ agencies is specifically set up to boost overall rural development in India ?
1) RBI
2) SIDBI
3) NABARD
4) SEBI
5) EXAM
Ans- 3
2.Which of the following States has expressed its unhappiness over the agreement on sharing of Teesta water between India and Bangladesh ? ( Agreement was not signed because of the
objection )
1) Jharkhand
2) Assam
3) Manipur
4) Bihar
5) West Bengal
Ans- 5
3.Which of the following countries is a major producer of Juite ?
1) Pakistan
2) Afghanistan
3) South Africa
4) Bangladesh
5) Sri Lanka
Ans- 4
4.The president of India visited which of the following countries in July 2011 and held discussions with Mr. Lee Myung-bak, the president of the country ?
1) South Korea
2) Mongolia
3) China
4) North Korea
5) Thailand
Ans- 5
5.India is providing financial help to which of the following countries for building a large harbour there named as Kankasanthurai Harbour ?
1) Nepal
2) Myanmar
3) Bangladesh
4) Sri Lanka
5) Vietnam
Ans- 4
6.The Government of India has recently added the following currency for allowing Indian companies to raise debts through External Commercial Borrowings.
1) EURO
2) Dinar
3) Great Britain pound
4) Chinest Yuan
5) Japanese Yen
Ans- 4
7.Who among the following is the ex-officio Chairman of the Rajya Sabha at present ?
1) Mrs. Pratibha patil
2) Sri Mohammad Hamid Ansari
3) Dr. Manmohan Singh
4) Ms. Miera kumar
5) Sri. L.K. Advani
Ans- 2
8.Which of the following States at the instance of the Supreme Court of India, has decided to conduct electronic auction to Iron and Steel producers ?
1) gujarat
2) Bihar
3) Madhya pradesh
4) Uttar pradesh
5) Karnataka
Ans- 5
9.Saina Nehwal is a famous player associated with the game of
1) Hockey
2) Badminton
3) Golf
4) Lawn tennis
5) Table Tennis
Ans- 2
10.Who among the following is the prime Minister of Japan at present ?
1) Mr. Yoshihiko Noda
2) Mr. Naoto Kan
3) Mr. Abe Shinzo
4) Mr. Yasuo Fukuda
5) None of these
Ans- 1
11. Central Drug Research Institute is located in which of the following cities in India ?
1) Jamshedpur
2) New Delhi
3) Jaipur
4) Lucknow
5) Dhanbad
Ans- 4
12. Which fo the following books is written by the Classic Russian author Maxim Gorky ?
1) As you like it
2) Lolita
3) The Mother
4) War and peace
5) Alice in Wonderland
Ans- 3
13. Summer Olympic of 2016 will be organised is a city in
1) China
2) India
3) Brazil
4) Russia
5) South Africa
Ans- 3
14.Which of the following terms is NOT used in the game of Hockey ?
1) Bully
2) Follow – on
3) Penalty corner
4) Centre pass
5) Scoop

16.Mr. Salva Kiir Mayardit has taken over as the first president of
1) Republic of South Sudan
2) Vietnam
3) Myanmar
4) Libya
5) iraq
Ans- 1
17.Which of the following represents female literacy rate in India ? ( As per provisional figures of Census 2011)
1) 60%
2) 62%
3) 65%
4) 70%
5) None of these
Ans- 518.The Head Quarters of the World Bank is located in ––
1) London
2) Paris
3) New York
4) Tokyo
5) Washington D.C
Ans- 5
19.Which of the following schemes is launched by the Government of India only for school children ?
1) Kutir Jyoti
2) Kishor Jeevan
3) Aadhaar
4) SEWA
5) Mid Day Meal
Ans-5
20.Which of the following days is observed as ‘World Ozone Day’?
1) 10th August
2) 16th October
3) 16th September
4) 10th December
5) 19th Janury
Ans- 3
21.Which of following Awards is given by the Government of Madhya pradesh for excellence in the field of classical music/ dance etc ?
1) Saraswati Samman
2) Kalidas Samman
3) Vyas Samman
4) Shanti Swarup Bhatnagar Award
5) Sahitya Akademi Award
Ans- 2
22.Which of the Cups/ Trophies is associated with the game of Cricket ?
1) Azlan Shan Cup
2) Davis Cup
3) Nehru Gold Cup
4) Ranji Trophy
5) Wimbledon Trophy
Ans- 4
23.Which of the following is the currency of South Korea ?
1) Yen
2) Kyat
3) Won
4) Rupee
5) Ringth
Ans- 3
24.Who among the following is the Railway Minister of India at present ?
1) Sri shared pawar
2) Sri Virbhadra Singh
3) Smt. Ambika Soni
4) Sri Dinesh Trivedi
5) None of these
Ans- 4
25.Who among the following was a famous Scientist and is known as the ‘Father of India’Nuclear programme’ ?
1) Dr. Homi J. Bhabha
2) Dr. Satyendra Nath Bost
3) Dr. Vikram Sarabhai
4)Dr. Satish Dhawan
5) Dr. C.V. Raman
Ans- 1
26.Which of the following is given to Dr. Harish hande and Ms. Nileema Mishra recently ?
1) Ramon Magsayasay
2) Booker prize
3) Golden pen Award
4) Mercy Ravi Award
5) Sangeet Natak Akademi Award
Ans- 1
27. Which of the following pacts/ agreements will allow Afghanistan to sell its goods in India without paying any tax ?
1) SAFTA
2) Free Market Agreement
3) Most Favoured Nation pact
4) Agreement for Direct Foreign Investment
5) Agreement to help Least Developed Countries
Ans- 1
28.Which of the following countries is a Member of G-8 ?
1) Iran
2) Turkey
3) France
4) Brazil
5) China
Ans- 3

East Zone Paper Set : Click Here